Routebeschrijving 9-14 daagse kanovakantie


Hieronder tref je de interactieve routebeschrijving van een 9 tot 14 daagse kanotrektocht in eigen land. Achter de bruin gekleurde teksten tref je een link naar meer informatie over die plek of bezienswaardigheid.

kanovakantie in Nederland

Kanovakantie in Nederland, Kanotrektocht op de Groninger Maren Een kano avontuur in eigen land.1e deel: De trektocht door het vroegere Hunsingo.


Dag 1. Ca 10 km.
Het vertrek vanuit de Noordpolder is vanaf De Waddenhoeve in westelijke richting. Na ca 1 km links afslaan en uitstappen voor de kleine stuw (ongevaarlijk). Trek de kano met bagage en al over de rollen. Vaar nu onder het oude sluisje in de middendijk door. De Klief genaamd. Tot aan de sluis van Warffum. Het Verloat genaamd. Sluisbediening is automatisch of anders: Landtransport tot na de sluis. In Warffum eventueel ca 500 meter na de sluis aanleggen en inkopen doen bij de dorpswinkel.(SPAR) Denk aan ontbijt, lunch en avondeten. Volgende winkel: Op Dag 2 in Middelstum. Houd rekening met dat er op zondag geen winkels open kunnen zijn.

Bezienswaardigheid Warffum: Openluchtmuseum Het Hoogeland.
Het is ook leuk om dit na terugkeer van deze vakantie te bezoeken, zodat je vandaag wat meer tijd over hebt voor andere dingen. Vervolg de tocht zuidwaarts, blijf op het Warfummermaar tot je bij Onderdendam komt. Onderweg tref je aan de waterkant een rolpaal Deze stamt nog uit de tijd van de trekvaart. Een rolpaal werd in de bocht van een kanaal geplaatst om te voorkomen dat de trekschuit niet tegen de oever getrokken werd door het paard of de schippersvrouw die de trekschuit trok.

Nadat je het tweede Hoogholtje gepasseerd bent:
Overnachten kan in de jachthaven met camping. Meld je steeds eerst  bij de receptie van een camping. Bezienswaardigheid Onderdendam: De Molen Hunsingo met eetgelegenheid, het dorpje bekijken, dorpshuis, bosje om te wandelen, vissen aan het water. In Onderdendam werd recht gesproken, huisde het waterschap en bevond de gevangenis zich in een ruimte boven het Winsumerdiep.

Dag 2. Ca 13 km.
Vertrek vanaf Onderdendam richting Middelstum. Vlak voor Middelstum vaar je door het buurtschap Fraamklap
In Middelstum is het de moeite waard om even uit te stappen voor een historische rondwandeling, Of een bezoek te brengen aan het borgterrein van de borg Ewsum In Middelstum kun je ook inkopen doen. Bij PLUS Tuitman Volgende winkel: in Uithuizen


Vaar na Middelstum verder naar Kantens.
Voorbij Kantens: Linksaf onder de weg door een klein stukje Het Koksmaar op en daarna de eerste rechts voor een bezoekje aan het dorpje Rottum. In Rottum tref je het “Hoeske van Thais Joaptje”.
Het kleinste huisje in Nederland.

Na het uitstapje naar Rottum: Terug via dezelfde weg en vaar daarna rechtdoor voor het terrein met de vervallen steenfabriek, de Ceres, het Boterdiep op naar Doodstil.

In Doodstil rechtdoor blijven varen tot de eerste bebouwing van Uithuizen. Bij kruising met het Meedstermaar linksaf onder de weg door en vrij snel daarna rechtsaf naar het campingterrein van de Maarlandhoeve

Bezienswaardigheden: De Menkemaborg

Er zijn voldoende winkels en er is een zwembad en ruim horeca aanbod in Uithuizen. Je kunt met de kano tot in het centrum komen. De volgende winkel is pas weer op dag 4 te vinden in Appingedam.


Dag 3. Ca 5 Km varen, 4 Km lopen, 9 km varen.
Steek vanaf camping Maarlandhoeve het Boterdiep over en vaar het Meedstermaar op.
Na ca 5 km tref je een ijzeren klapbrug. (Paapstil).
Ca 500 meter vanaf Paapstil tref je het dorpje Oldenzijl met een bijzondere oude kerk uit de dertiende eeuw.

Haal de kano bij de brug (Paapstil) uit het water. Maak het karretje onder de kano en loop de weg in zuidelijke richting af. Lopen is ca 4 km, ruim 1 uur.
De weg maakt na een uur lopen een bocht naar rechts en er takt (rechtdoor) een betonnen laan af. Een verkeersbord geeft doodlopende weg aan, maar loop deze gerust in. Hier tref je even later een bruggetje met steiger aan, waar de kano weer het water in kan.

Heb je deze afslag gemist en was je op de asfaltweg gebleven? Geen probleem. Even later zie je links ook het water naast de weg verschijnen. Leg daar dan de kano in en vaar in oostelijke richting daarna 1e rechts in zuidelijke richting.

Je zit nu op het Garsthuistermaar. Deze passeert het dorpje Zeerijp. Zeerijp is wel leuk om even door te lopen. Vaar je daarna verder in zuidelijke richting, dan kom je bij Eenum aan. Ook de moeite waard om dit wierdedorpje te bekijken.(500 v chr al bewoond)

Garsthuistermaar is nu overgegaan in Eenumermaar. Bij het cafe-restaurant ga je rechtsaf het Oosterwijtwerdermaar op. Je komt uit op het Damsterdiep.Dit was eens de rivier de Fivel.

Sla op het Damsterdiep rechtsaf en vaar naar Camping Ekenstein. Blijf op deze camping twee nachten staan.

2e deel: De trektocht door het vroegere Fivelingo.


Dag 4. Dagtocht naar en door Appingedam.

Dag 4 is een dagtocht vanaf Ekenstein naar Appingedam en weer terug. Appingedam is bekend om zijn hangende keukens die boven het water hangen aan de gevels van middeleeuwse panden. Appingedam heeft stadsrechten. Er is een museum in het centrum te vinden, interessant om te bezoeken en het is leuk om door het oude centrum te varen met de kano.
In Appingedam tref je uiteraard de winkels om inkopen te doen, voor twee dagen, want de volgende etappe is een lange etappe zonder winkels onderweg en op het eindpunt.
Een rondwandelingetje door het oude centrum is ook een aanrader. Appingedam heeft een van de meest luxe Albert Heijns van Nederland. Je komt er het gemakkelijkst vanuit de haven van Appingedam.
Koop hier voor drie dagen eten en drinken in, voor vandaag, dag 4, plus dag 5 en 6.

Dag 5, Wederom een lange etappe. 22 km.

Vertrek vanaf Ekenstein in westelijke richting op het Damsterdiep richting Ten Boer. Even voor Ten Boer maakt het Damsterdiep een bochtje naar links en dan weer rechtdoor, in dat bochtje is er aan de rechterkant een afslag naar het noordenwesten. Vaar deze afslag in, onder het houten bruggetje door. Het is een smalle doorgang, je vaart deze zo voorbij. Het houten bruggetje bevind zich tegenover de vroegere camping  “De Banjer” Je vaart nu op het Westerwijtwerdermaar

Even later passeer je een oud sluisje, Het Dijkshornerverlaat. Waarschijnlijk moet de kano er hier even uit en op het karretje.

Vaar door tot aan Westerwijtwerd.
Westerwijtwerd is de moeite waard om even uit te stappen en rond te kijken. Dit duurt niet zo lang. Er staat hier nog een huiskamercafé. De oude eigenaar is al weer enige tijd geleden overleden. Het café is een tijdje dicht geweest, maar in 2012 weer nieuw leven ingeblazen. In Noord Groningen tref je vaker een oud huiskamercafé bij een brug of sluis. Als bijverdienste schonk vroeger de brug- of sluiswachter een borreltje in zijn eigen huiskamer aan de wachtende schippers.

Wordt deze etappe te lang? Dan kun je besluiten om, voor dat je Westerwijtwerd bereikt, bij gemaal Hemert jouw tentje voor 1 nacht op te zetten. Vertrouw je dit niet, dan zou je het Stedumermaar op kunnen varen en in de haven van Stedum vragen of je daar mag overnachten.

Een verloren etappe kun je later wel weer inhalen door in de komende dagen naar eigen inzicht af te snijden.

Sla na Westerwijtwerd, linksaf naar het bedrijventerrein van Middelstum en vaar door tot aan Onderdendam. De eerste nacht had je hier ook al overnacht.

3e deel: Van Hunsingo naar Middag-Humsterland


Dag 6. Ca 12 km.
Vertrek vanaf de Camping Onderdendam, Rechts afslaan het Winsumerdiep op naar het westen. Tegenover oud fabrieksterrein afslaan.  (Klik hier voor een filmpje)  van de ruines.  Afslaan de Oude AE op, zie kaart. Je vaart nu door een oude zeeklei polder die in de vorige eeuw is afgegraven als kleiwinning voor de baksteen- tegel- en dakpan industrie. Omdat dit land nu lager is komen te liggen is het sindsdien te nat voor landbouw en alleen nog maar geschikt als weidegrond.

In de Oude Ae tref je nog steiger met een stukje veldspoor. Vanaf deze steiger werd de klei vanuit de kiepwagentjes van het treintje in de trekschuiten gestort, die deze klei naar de steenfabrieken brachten.

Je passeert op dit stukje een (kano) stuw en enige tijd later een spoorbrug. Direct na de spoorbrug: Landtransport en een drukke weg oversteken. Pad links van het witte huisje inlopen en kano weer in het water leggen. Je komt uiteindelijk via de Wetsingersluis op het Reitdiep uit, ten zuiden van Garnwerd.
Maar eerst vaar je nog langs Sauwerd. In Sauwerd is een winkel waar je nog inkopen kunt doen.

Vaar na de wetsingerzijl het Reitdiep op in Noordelijke richting naar Garnwerd.Het Reitdiep is de voormalige rivier de Hunze. Bij Garnwerd is de Hunze een stuk afgesneden en gekanaliseerd.

In Garnwerd is geen winkel, wel horeca. Je treft een Paviljoen aan het water en een oud huiskamercafé.

Bezienswaardigheden:
Dorp Garnwerd, werkende Molen, café Hammingh, Cafetaria
Op 2 km sluizen van Aduarderzijl
Op 2 km Dorpje Feerwerd met werkende molen
Op 4 km Museum Wierdenland in Ezinge

Na een eventueel bezoek aan Garnwerd, doorvaren over het Reitdiep naar Aduarderzijlen. Vaar door het sluizencomplex naar de camping voor een overnachting.4e deel: Het Hoogeland weer op


Dag 7. Ca 8 km.
Vertrek vanaf de camping Aduarderzijlen, weer richting Reitdiep en op het Reitdiep links afslaan.
Al gauw zie je aan de rechterhand de sluis Schapshalsterzijl.
Je hebt nu de keuze uit twee mogelijkheden om naar Eenrum te varen.

1) Door de sluis met kanostuw varen richting Winsum en voor Winsum linksaf te slaan,
(kan handig zijn v.w.b. inkopen doen, in Winsum zijn winkels) of:

2) Op het Reitdiep een stukje doorvaren, via de sluis van Schouwerzijl die open staat, de Kromme Raken op naar Eenrum. Op de Kromme Raken passeer je het dorpje Warfhuizen.

In Eenrum is weer een winkel. Koop voor twee dagen, want op dag 8 in Pieterburen, is er geen winkel
In Eenrum overnachten op camping De Dobbe. Meld je bij Café Bulthuis in het centrum van Eenrum.

Eenrum heeft van alles te bieden.
Mosterdmakerij museum met restaurant, Molen De Lelie
Kaarsenmakerij,
Plaatselijke oudheidskamer in café Bulthuis.
 

Dag 8. Ca 10 km en/of 11- 14 Km

Vanaf de camping van Eenrum vaar je eerst over de Hoornse vaart en daarna het Pieterbuurstermaar door naar Pieterburen voor een bezoekje en/of overnachting aldaar. Je meldt je dan bij camping Boeten'toen

Waarna je naar keuze hebt:
- Deze dag nog doorvaren naar Westernieland of:
- dat je daar pas op dag 9 naar toe wilt varen.

Bezienswaardigheden Pieterburen:
Zeehondenopvang vh Lenie t Hart,


Overnachten Westernieland: Camping Maereheerd

Dag 9. Ca 2 km landtransport + 6 km kanovaren of:
5 km varen + 2 km landtransport + 6 km varen.

Zie, als je daar niet hebt overnacht, maar bijv. in Pieterburen, dat je naar Westernieland vaart. In Westernieland moet de kano uit het water en op het karretje voor een transport over land naar het Noordpolderkanaal. Zie het kaartje bij Dag 1. Achter het voormalige Biljartcentrum ligt een betonweg die naar het Noordpolderkanaal leidt.

Loop de laan met sloot ernaast in, rechts van het vroegere biljartcentrum. Sla direct achter het vroegere biljartcentrum linksaf de ruige onverharde laan in. Die gaat achter het Biljartcentrum al, over in een betonweg. Loop deze betonweg helemaal uit, passeer de boerderij met windmolen, ga de dijk over en leg de kano op een geschikt plekje aan de overkant van de weg in het Noordpolderkanaal. Vaar het Noordpolderkanaal uit in oostelijke richting tot je weer terug bent op De Waddenhoeve.