Kanovakantie op het Hoogeland
en kamperen aan de Groninger Maren.
Een avontuurlijke kanovakantie, in een bijzondere omgeving. Lekker dichtbij in eigen land. Nederland!
Geniet uitzonderlijk van onze mooie omgeving, tijdens jouw kanovakantie in eigen land. Van de natuur, diverse landschappen, kneuterige dorpjes, oude gebouwen, leuke activiteiten en bijzondere bezienswaardigheden.
De Groninger Maren. (Klik hier voor een routekaart)
De omgeving waarin je deze unieke kanovakantie beleeft, bevind zich hoofdzakelijk in het gebied van de Groninger Maren. Deze kronkelige waterwegen zijn in vroeger tijd al ontstaan. Er waren toen nog geen dijken. De Maren zijn van oorsprong voormalige wadgeulen waarlangs het water bij eb vrijelijk terug naar zee stroomde. De mensen leefden toen op terpen. In Groningen werden dat Wierden genoemd.
Na het aanleggen van de zeedijken, is het water in deze Maren achtergebleven. Zout werd zoet. Daarna werden ze als vaarweg gebruikt om landbouwproducten, door middel van een trekschuit naar de stad af te voeren. Vandaag de dag zijn de Groninger Maren zeer in trek bij rustminnende natuurliefhebbers, cultuurliefhebbers en kanovaarders. Ontdek Noord Nederland eens vanuit de kano!
Het Hoogeland, Waddenland en De Marne
Dit zijn landstreken waar het landschap nagenoeg nog onaangetast is. Het landschap in Noord Nederland is in vroeger tijden al, gevormd door de zee. Je treft er oude dorpskernen op verhogingen in het land, de zogenaamde wierden. Kronkelende landweggetjes, glooiingen in het land, statige oude boerderijen, borgen, watertjes, natuur en oude kerkjes. Voor Nederlandse begrippen, is dit een goed bewaard gebleven en uniek stukje landschap. Vanwege de Maren, een zeer geschikte omgeving om een kanovakantie in eigen land door te brengen. Zeker als het weer meewerkt, want dan waan jij je op mooie dagen, in het verre buitenland op vakantie te zijn.
Enkele Noord Nederlandse dorpjes en hun bezienswaardigheden:
Warffum:
In dit terpdorp bevind zich een heus Openluchtmuseum, Het Hoogeland.
Hier staat de tijd al meer dan 100 jaar stil. Erg leuk om tijdens, of na afloop van de kanovakantie nog even te bezoeken. Met een speelhuis en ouderwets speelgoed waar de kinderen ook aan mogen komen en zelf mee mogen spelen.
Onderdendam:
Was vroeger een voornaam dorp. Er werd recht gesproken en het waterschap zetelde aldaar. Onderdendam is bekend van de historische trekvaart. Jaarlijk worden er nog de scheepsjagers wedstrijden gehouden. Activiteiten en bezienswaardigheden zijn: De molen Hunsingo, een rondwandeling door het oude dorpje met kleine huisjes, evt. te combineren met een boswandeling in het naastgelegen bosje.
Eenrum:
Dit is een leuk oud wierdendorpje met veel dingen om te zien en te doen. Overnachten doe je op de beschutte kanocamping even buiten het dorp. Je treft er onder andere een mosterdmakerij, een werkende molen, een kaarsenmakerij, kunst, kleine winkeltjes, terrasjes, en een restaurant met een museumwinkel.
Middelstum:
Vaar je de Doodstil route, dan is een bezoekje aan Middelstum een absolute aanrader. Bij de VVV haal je een beschrijving voor een rondwandeling door historisch Middelstum.
Landgoed Ekenstein:
Op de grote route, die van 14 dagen, adviseren we je in de routebeschrijving om te gaan overnachten op de camping bij Landgoed Ekenstein. Daar tref je een speeltuin met kinderboerderij. Je kunt er een wandeling over het landgoed zelf en door de omgeving maken. In de bossen tref je een z.g. "Steenhuis", thans bewoond door de excentrieke nederlander Emiel Ratelband. In de nabijheid tref je de ruïnes van een vergane glorie, de steenfabriek Rusthoven. Bekend van een zeldzame ringoven waarin de stenen vroeger werden gebakken.
Appingedam:
Dit is een historisch middeleeuws stadje met stadsrechten. We adviseren je om dit stadje zeker aan te doen. Op het water kun je rondvaren door het oude centrum, bekend van de hangende keukentjes die boven het water hangen aan de middeleeuwse panden. We raden je een bezoek aan het museum aan, een gezellig terrasje te nemen aan het water in de binnenstad of aan de jachthaven en leuke kleine winkeltjes te bezoeken in het historische centrum.
Schildmeer Woudbloem en Slochterdiep:
Het Schildmeer maakt sinds enige jaren deel uit van de ecologische hoofdstructuur. Achterliggende gedachte daarvan is, dat door de versnipperde ligging van de afzonderlijke natuurgebiedjes, diersoorten van elkaar gescheiden zijn geraakt, waardoor ze elkaar nauwelijk tegenkomen, om voor een gezonde voortplanting te zorgen. Door deze natuurgebiedjes met elkaar te verbinden, tussenliggend landbouwgrond werd omgezet in natuurgrond, werden de gebiedjes met elkaar verbonden en kan de natuur haar gang weer gaan. Rond het plaatsje Woudbloem aan het Slochterdiep, is een enorm groot nieuw natuurgebied ontstaan, waar je kunt wandelen en rondvaren met de kano. Op het nabijgelegen Grunostrand kun je kamperen, zwemmen en leren waterskiën. Daarnaast zijn er activiteiten als paintball en outdoor. Even verderop is een rustige kleine camping, zonder al deze activiteiten.
Groningen stad:
De Stad Groningen is zeker de moeite waard om over de grachten, rond te varen. Bekijk de binnenstad eens vanaf het water! Deze stad biedt alles wat een stad te bieden heeft: Gezelligheid, musea, horeca, markten etc.Overnachten doe je aan het water iets ten noorden van de stad Groningen. Van daaruit neem je eenvoudig de bus of de trein terug naar de binnenstad. Desnoods overnacht je er twee nachten om zo extra lang te verblijven en niets van de stad Groningen te hoeven missen.
Garnwerd, Ezinge en Aduarderzijl:
Aan het Reitdiep tref je het het dorpje Garnwerd. Bekend van het ouderwetse huiskamercafé Hammingh.
Zeker de moeite waard om dit café eens te bezoeken. Een modernere gelegenheid tref je aan de andere zijde van de brug: "Garnwerd aan Zee". Daar is speelgelegenheid voor de kids. Een leuke bezigheid is een rondwandeling door het dorpje zelf. Je treft daar oude huisjes die allemaal nog bewoond zijn. Een dorp verderop, Ezinge, heeft een museum, waar je het leven van voor de bedijking kunt bekijken. Museum Wierdenland schetst een goed beeld van deze vroege bewoning in het Wierden gebied. Een rondwandelingetje door Ezinge en een bezoek aan het middeleeuwse kerkje aldaar is zeker de moeite waard. Even buiten Garnwerd, tref je aan het water een sluizencomplex, de Aduarderzijlen. Leg de kano daar even aan en stap uit. Je treft hier een stukje buitenland in Nederland. Vlakbij de sluizen kun je kamperen.
Reitdiep:
Het Reitdiep is eigenlijk de vroegere getijdenrivieer de Hunze. De Hunze heeft zijn oorsprong in Drenthe. De beken Drentsche Aa en de Oostermoersche vaart (Hunze) voedden deze rivier vanaf de Hondsrug. Om het achterliggende land te beschermen tegen overstroming vanaf zee, zijn er aan weerszijden van de oevers dijken aangelegd. In deze dijken verrezen op diverse plaatsen grote sluisdeuren om de vloedstroom tegen te houden. De Stad Groningen kent vandaag de dag nog steeds twee kades, waar vroeger de schepen die van zee af kwamen, aan konden leggen. Het Hoge der A; Daar meerden de schepen aan als het hoog water was. (bij vloed) Het lage der A diende bij eb als aanlegkade. De sluisdeuren in de dijken van het Reitdiep staan sinds het afsluiten van de Lauwerszee nu continue open, omdat er sindsdien geen getijde meer merkbaar is in het achterland. Op campings als Electra, Roodehaan of Roussant, kun je aan de boorden van het Reitdiep prima kamperen.
Zoutkamp:
Dit is een oud vestingdorpje met voormalige vissershaven. Na de afsluiting van de Lauwerszee is de visserijhaven verplaatst naar Lauwersoog. Als je in Zoutkamp met de kano aankomt over het alsmaar breder wordende Reitdiep, zal je zien dat er vandaag de dag nog steeds vissersschepen aangemeerd liggen. De visserij is hier nooit verdwenen. In Zoutkamp kun je het visserijmuseum bezoeken. Ook is er een ambachtelijke palingrokerij. De reusachtige sluisdeuren herinneren aan de tijd dat Zoutkamp nog aan zee lag. In de haven tref je gezellige terrasjes.
Ulrum:
Dit is een oud dorpje dat de moeite waard is om te bekijken. Bezoek daarbij dan ook even het dorpscafé.
Kamperen doe je op het knusse terreintje van watersportvereniging De Watergeuzen. Je zou het niet verwachten, maar Ulrum heeft een van de oudste openlucht kartbanen waar men met moderne karts rijdt.
Leens:
Leens staat bekend om de borg Verhildersum. Deze borg kun je bezoeken. Aan het water staat een ouderwets arbeidershuisje. Het melkershuisje. Dit is een bezienswaardigheid geworden. Eens in de maand wordt er op het borgterrein een streekproducten markt gehouden. Met de kinderen kun je naar DoeZoo het vroegere Insectenwereld. Een educatief gebeuren met insecten en vreemde dieren. Dit lijkt eng, maar de mensen die er geweest zijn, komen allemaal enthousiast terug.
Pieterburen:
Dit dorp is bekend van de zeehondenopvang opgericht door Lenie ’t Hart. Kamperen doe je op camping Boet'n toen, de voormalige groententuin van de dominee. "Domies Toen" is de voormalige botanische tuin van diezelfde dominee. Daar kun je rondkijken. De tuin word in stand gehouden door een aantal vrijwilligers. Er staan veel bijzondere planten. Daar tegenover tref je Natuurcentrum De Buitenplaats, het bezoekerscentrum van Het Groninger Landschap. En Pieterburen staat natuurlijk bekend om de wadlooptochten.
Dit is een publicatie van Kanovakantie Nederland. Kanoën door Noord Nederland, op de Groninger Maren, in een uniek landschap dat door de zee gevormd is.
Copyright (c) 2011 www.kano-avontuur.nl. All rights reserved.